Dodržujeme základní hygienická pravidla-covid 19

Košík je prázdný

Hubnutí a jídelníček

Rozdělení potravin a jejich důležitost.

Do této nejrozsáhlejší skupiny patří těstoviny, obiloviny, rýže, různé ovesné výrobky, kukuřice, chléb, celozrnné výrobky, brambory a luštěniny. Tyto potraviny jsou bohaté nejen na sacharidy, které tělu dodávají rychle využitelnou energii, ale také některé vitaminy a minerální látky a jsou důležitým zdrojem vlákniny. Doporučená denní dávka: 3 – 6 porcí potravin z této skupiny denně. Jedna porce představuje: např. 1 krajíc chleba, 125 g brambor, 5 lžic fazolí, čočky a jiných vařených luštěnin, 2 vrchovaté lžíce vařené rýže nebo těstovin, 3 lžíce obilovin.

Ovoce a zelenina, druhá významná skupina potravin. Jsou bohaté na vitaminy, zejména vitamin C, antioxidanty jako ochranné složky, minerální látky a vlákninu. Doporučená denní dávka: 3 – 5 porcí zeleniny, 2 – 4 porce ovoce. Jedna porce představuje: např. středně velký kus čerstvého ovoce, středně velkou misku zeleniny, 6 lžic kompotovaného nebo jinak konzervovaného ovoce, 100 ml ovocného džusu.

Třetí skupinu lze rozdělit na další dvě menší skupiny. Řadí se sem potraviny jako libové maso, drůbež, ryby a vejce, které jsou bohaté nejen na bílkoviny, nezbytné pro většinu základních funkcí organismu a obnovu buněk, ale také na minerální látky, například železo, zinek a hořčík a vitaminy skupiny B. Doporučená denní dávka: vzhledem k tomu, že organismus potřebuje relativně méně bílkovin, je stanovena na 1 – 3 porce denně. Jedna porce představuje: např. 70 g tepelně zpracovaného masa (po kuchyňské úpravě), 120 – 140 g ryb, 2 – 4 vejce týdně, maximálně 2 vejce denně. Dále se do této skupiny řadí mléko a mléčné výrobky, kysané mléčné nápoje, jogurty, sýry, tvaroh atd. Kromě bílkovin obsahují i vitaminy skupiny A a D. Doporučená denní dávka: 3 – 4 porce denně. Jedna porce představuje: např. 200 ml mléka, 50 g tvrdého nebo taveného sýra, 125 g jogurtu, 100 g tvarohu nebo tvarohového sýra.

Čtvrtou skupinu, která by měla být v denní skladbě potravin zastoupena v nejmenším množství, představují jídla s vysokým obsahem tuků a cukrů. Při výběru tuků upřednostňujeme rostlinné oleje (řepkový, olivový, slunečnicový) a tuk obsažený v rybách. Cukr jako sladidlo, čokolády, cukrovinky, moučníky a ostatní sladké potraviny by měly být zařazeny do denní skladby potravin s rozvahou. Doporučená denní dávka: maximálně 1 – 5 porcí s doporučeným poměrem tuk : sacharidy = 3 : 2. Jedna porce představuje: např. 10 g másla, 1 lžičku oleje, 1 lžíci salátového dresinku nebo majonézy, 1 lžíci smetany. Pro cukr platí, že jedna porce představuje 3 lžičky cukru, 1 lžíce džemu nebo medu, 50 g čokolády apod.

Skupinou, která je stejně důležitá jako uvedené potraviny, ale zpravidla není v pyramidě zakreslena, jsou tekutiny. Dostatečný příjem tekutin je nezbytný pro správnou funkci organismu. Doporučená denní dávka je 1,5 – 2 litry denně. V horkých letních dnech, při ztrátách tekutin pocením nebo průjmy je nutné množství nápojů zvýšit až na 3 litry denně. Vhodné jsou neperlivé stolní vody, minerální vody, ovocné a bylinné čaje, zelený čaj, černý čaj, ředěné ovocné a zeleninové šťávy apod.

Vegetariánství představuje výživový styl, při kterém je přijímána výhradně rostlinná strava. Lidé, kteří jedí smíšenou vyváženou stravu, přijímají prostřednictvím masa, ryb a mléčných výrobků dostatečné množství bílkovin a nezbytných aminokyselin. Pro vegetariány však může být dostatečný příjem bílkovin problematický. Bílkoviny z rostlinných zdrojů neobsahují všechny nezbytné aminokyseliny a to je nevýhodné zvláště pro nemocné. Proto doporučujeme všem pacientům s nádorovým onemocněním, aby se po zjištění diagnózy a v době léčby neuchylovali k razantním změnám stravovacích zvyklostí, tj. aby bezdůvodně nepřecházeli ze smíšené stravy, na kterou byli zvyklí, na stravu vegetariánskou apod. Vegetariáni, kteří jsou na tento způsob stravování již delší dobu adaptovaní, musí věnovat větší pozornost výběru a kombinaci potravin tak, aby byl příjem jednotlivých živin dostatečný. Pro zajištění potřebných bílkovin je ideální kombinovat luštěniny s rostlinnou stravou a celozrnnými potravinami, například s chlebem, rýží, kroupami apod. Pokud to je možné, doporučujeme doplnit stravu alespoň mlékem nebo mléčnými výroby. Nádorové onemocnění a léčba nemusí vždy způsobit potíže, které by nepříznivě ovlivnily příjem stravy. Přestože není potřebné žádné zvláštní dietní doporučení, je nutné se zamyslet nad dosavadním způsobem stravování a zvážit, zda je strava dostatečně pestrá, pravidelná a zdravá. Porovnejte svoji skladbu stravy s výše uvedenou pyramidou. Doplňte svůj jídelníček o chybějící potraviny, rozdělte si jídlo do 5 denních dávek a pamatujte na dostatečný příjem tekutin.